top of page

сумісність ліків з гв. як користуватися довідником e-lactancia

Автор: Зоряна Мацях


Жінки також хворіють, хоча не завжди в цьому зізнаються)))

Якщо годуюча мама занедужала, потрібно обов’язково звернутися на консультацію до лікаря. При потребі призначення ліків - повідомити, що Ви годуєте дитину грудьми, щоб підібрати сумісний препарат.

Але це буває зовсім не просто...

Прочитавши в інструкцію для медичного застосування до лікарського засобу у розділі “Протипоказання” чи “Особливості застосування” ми часто можемо побачити такі варіанти:

  • Застосування препарату не рекомендується / протипоказано у період лактації.

  • Препарат проникає у грудне молоко, тому у разі необхідності застосування препарату слід припинити годування грудьми.

  • У період вагітності або годування грудьми лікарський засіб застосовувати тільки за призначенням лікаря, якщо очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

Так, ці застереження є доцільними. Адже виробники фармацевтичних препаратів не проводять в Україні дослідження на вагітних чи годуючих жінках.

Тому ми користуємося міжнародними довідниками, щоб перевірити сумісність лікарського препарату з грудним вигодовуванням.

Найпростішим в користуванні є довідник іспанського госпіталя Marina Alta - сайт e-lactancia.org.

Як ним користуватися розглянемо детальніше.

1) Шукаємо назву діючої речовини потрібного лікарського препарату латинською мовою в інструкції до нього на сайті mozdocs.kiev.ua у розділі “Міжнародна непатентована назва” і копіюємо її.

Якщо лікарський засіб містить кілька діючих речовин, потрібно копіювати їх по черзі і вводити в пошуку на сайті e-lactancia.org кожну окремо. І серед них враховувати ризик по найбільш несумісному компоненту.

2) На сайті e-lactancia.org вибираємо англійську мову і в стрічці пошуку ставимо скопійовану назву.

3) Отримуємо інформацію по препарату:

Зверху - назва препарату і дата останнього оновлення інформації щодо нього.

Інформація сайту базується на сучасних наукових дослідженнях, це рекомендації педіатрів APILAM (Асоціації сприяння і науково-дослідницьких випробувань грудного вигодовування). Ця інформація не є заміною консультації у лікаря!

Потім бачимо великий прямокутник, де вказаний рівень ризику препарату певним кольором.

Праворуч від рівня ризику вказані коментарі (Comments) та безпечні альтернативи (Alternatives), при їх наявності.

Далі розшифрування щодо рівнів ризику:

  • Зелений - сумісний з ГВ препарат: безпечний для лактації і дитини, на основі даних наукових досліджень.

  • Жовтий - помірно безпечний препарат: важливі доза, час прийому та вік дитини. Можливі невеликі побічні ефекти, варто спостерігати за дитиною щодо наявності можливих побічних реакцій.

  • Помаранчевий - небезпечний препарат: можливий високий ризик, варто використати більш безпечну альтернативу. Якщо це неможливо, спробувати мінімізувати побічні ефекти, підібравши дозу, час прийому і вік дитини. Спостерігати за матір’ю і дитиною щодо наявності можливих побічних реакцій.

  • Червоний - протипоказаний при годуванні грудьми: варто перервати годування дитини на час прийому препарату, якщо неможливо знайти безпечну альтернативу. Молоко з грудей на цей час зціджувати і виливати, а дитину догодовувати альтернативними методами. Можливі: висока токсичність препарату щодо дитини або пригнічення лактації.

Нижче - інші назви (Other names), торгові назви препарату (Tradenames) і терапевтична група (Groups), до якої він належить.

Потім вказані дані фармакокінетики (Pharmacokinetics) і список літератури (References), де містяться посилання на наукові статті щодо проведених досліджень цього препарату.

Фармакокінетика – це розділ фармакології, який вивчає надходження (шляхи введення), всмоктування, розподіл, перетворення лікарських засобів в організмі, виведення їх з організму, а також залежність ефективності і переносимості препаратів залежно від цих процесів.

А тепер докладніше щодо таблиці фармакокінетики:

  • Bioavailability - Біодоступність (%) - показує, яка кількість препарату потрапляє до кровоносної системи при введенні його в організм. Чим нижчий відсоток, тим менше ліків буде в грудному молоці.

  • Molecular weight - Молекулярна маса - чим більший цей показник (вище 500), тим менша ймовірність, що речовина потрапить в грудне молоко.

  • Protein Binding - Ступінь зв’язування з білками крові - чим вищий відсоток (більше 80%), тим менша можливість потрапляння в грудне молоко.

  • VD - Об'єм розподілу - показує, як розподіляється речовина в організмі після орального або внутрішньовенного введення. Чим нижче значення (менше 0,04 л/кг), тим більша ймовірність потрапляння в молоко.

  • рКа - Логарифм постійної кислотності - слаболужні речовини (рКа>7), зазвичай, накопичуються в молоці, оскільки рН грудного молока (7-7,2) є кислотніше, ніж рН плазми крові (7,4).

  • Tmax - Час максимуму (години) - це час з моменту прийому ліків, за який досягається їх максимальна концентрація в плазмі крові. В цей момент найкраще НЕ годувати дитину грудьми. Безпечніше прийняти ліки відразу після годування.

  • T1/2 - Період напіввиведення (години) - це час, необхідний для зниження концентрації речовини удвічі. Чим менший період напіввиведення, тим швидше кров очиститься від цієї речовини.

  • M/P ratio - Співвідношення молоко/плазма крові - це співвідношення концентрації в молоці речовини до її концентрації в плазмі крові. Чим менше число (<1), тим менша кількість в молоці.

  • Theoretical Dose - Теоретична доза для дитини - це максимальна теоретична кількість препарату (в мг/кг на добу), яку може отримати дитина. Оцінюється на основі даних про потрапляння речовини в грудне молоко. Теоретична доза (мг/кг/добу) = максимальна концентрація у молоці (мг / мл) помножена на 150 мл на кг ваги на добу (доза споживання молока дитиною)

  • Relative Dose - Відносна доза для дитини (%) - це відсоток материнської дози препарату, який потрапляє дитині через молоко. Значення нижче 10% вважаються безпечними. При оцінці дози для розрахунку використовувалася середня маса тіла 60 кг. Відносна доза (%) = Теоретична доза для дитини (мг/кг/добу) x 100 / доза матері (мг/кг/добу)

  • Relat. Ped.Dose - Відсоток від лікувальної дози (%) - Це відсоток дози, отриманої дитиною через грудне молоко, до звичайної дози, яку призначають дитині. Значення нижче 10% вважаються безпечними. % від лікувальної дози = теоретична доза дитини(мг/кг/добу) х 100 / звичайна лікувальна доза (мг/кг/добу)

Якщо призначений Вам препарат не зеленого кольору, і не можна підібрати йому заміни, сумісної з грудним вигодовуванням, то при безпечних даних фармакокінетики можливо скласти оптимальний режим годувань дитини!

Розглянемо детальніше, які ж фактори впливають на сумісність лікарських препаратів з годуванням:

1) Шлях введення лікарських засобів, починаючи з найкращого проникнення у кров і, відповідно, у грудне молоко:

  • внутрішньовенно чи внутрішньом’язово (уколи);

  • ректально (свічки) - швидко всмоктуються;

  • орально (капсули, таблетки, сиропи) - приймаємо через рот;

  • місцеве застосування (краплі в ніс, очі, вухо, спреї для горла, вагінальні свічки);

  • зовнішнє застосування (креми, мазі, гелі) - ризик мінімальний, але можливий!

Засоби, що наносяться на соски - будьте обережними!

2) Вік дитини - у перші тижні після пологів лікарські засоби більше проникають у грудне молоко через нещільність епітелію альвеол молочних залоз.

3) Здоров’я дитини - доношеність на момент народження, особливості через ускладнення при вагітності чи пологах. У недоношених дітей ще не повністю розвинені нирки і травна система, тому їм може бути складніше вивести ліки, які безпечні для доношених дітей.

4) Час і тривалість прийому ліків. 5) Виключне грудне вигодовування чи годування грудьми в поєднанні з докормом або прикормом. Якщо дитина отримує інше харчування, крім грудного молока, то кількість ліків, які надходять дитині з молоком, зменшується.

6) Здатність дитячого організму виводити лікарські засоби.

7) Інформація з довідників на основі опублікованих досліджень щодо хімічних, фізичних і фармакокінетичних характеристик, які впливають на проникнення речовини в молоко.

8) Тривалість дії лікарського засобу - препарати короткотривалої дії безпечніші для годуючих, адже швидше виводяться з організму мами і дитини.

Варто пам’ятати, що більшість лікарських препаратів є безпечними для годуючої жінки!

Годувати грудьми з невеликою кількістю лікарської речовини в молоці є корисніше, ніж годування сумішшю.

Статтю редагувала - Таня Турчина

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page