top of page

Про четвертий триместр вагітності, або що важливо знати батькам здорового новонародженого малюка


Автор: Олена Перкін


Народження людини можна порівняти з найграндіознішим у житті переїздом. Це зміна не тільки місця проживання, а й умов. Адже в материнській утробі темно, тепло, температура довкілля - стала, навколо вода, майже відсутня гравітація. Дитині не потрібно дихати самостійно, майже не функціонують органи шлунково-кишкового тракту, шкіру не турбує підгузок та одяг.

Тепер дитина адаптується до нових, зовсім незнайомих умов життя поза материнською утробою. А мама - це єдина знайома людина, тому постійний контакт з нею є для малюка таким важливим і життєво необхідним. Дивно звучить, але доказова медицина цю потребу дитини теж вже остаточно довела. І перші три місяці після народження маляти перинатальні психологи називають - четвертий триместр вагітності.

Базова потреба дитини, як і кожної людини, це потреба в БЕЗПЕЦІ. Тільки от фактори, котрі є вирішальними в оцінюванні стану безпеки чи небезпеки, є різними для дорослої людини і немовляти. Дитина почувається в безпеці, коли мама є поруч, так близько, щоб відчувати її на дотик, відчувати її запах, чути серцебиття і мати доступ до грудей. Відновити тісний зв'язок з мамою - це природне бажання і необхідність немовляти. І дитя буде використовувати всі доступні йому можливості, щоб утримати маму поруч. Тому, якщо мама часто кладе дитину лежати окремо, малюк буде погано спати і вимагати груди нон-стоп. Але буває і навпаки. Дитині так страшно без мами, і вона не знає коли мама повернеться, і чи повернеться взагалі, тому старається як можна довше спати, бо прокинутися і не відчувати маму поруч - дуже-дуже страшно. Тому, якщо ваше дитя спить вже дві години - варто взяти на руки, притулити до тіла і малюк через п'ять-десять хвилин почне шукати груди. Може, навіть не відкриваючи оченят.

Крик дитини - це її спосіб КОМУНІКАЦІЇ! Якщо дитина кричить - це далеко не завжди про "я хочу їсти", це частіше про "я хочу до мами, я втомився, мені спекотно, незручно, мені страшно".

Дитина - це повноцінна людська особистість, котрій властиві ті самі почуття та емоції, що і дорослій людині (радість, спокій, образа, тривога, страх тощо). Немовля просто обмежене у можливостях висловлювати свої почуття і озвучувати потреби.

Щоб дати можливість дитині постійно бути поруч з мамою у тісному тілесному контакті, і при тому мамі мати вільні руки та можливість зробити мінімальні хатні справи, є прекрасне пристосування - слінг. Його можна використовувати зі самого народження дитинки. І відкрию таємницю, що це зовсім не новий девайс, а жінки споконвіку в усіх традиційних культурах на Земній кулі примотували дітей до себе, зокрема, і українки носили малюків, прив'язаних до себе довгими фартухами. Це саме стосується і спільного сну з дитиною. Покладіть малюка поруч - і будете мати спокійні ночі, адже не потрібно буде надцять разі за ніч вставати і бігти до дитячого ліжечка, коли малюк плакатиме. Спільний сон - запорука здорової психіки дитини і маминого повноцінного відпочинку.

Потрібно якомога швидше після народження розпочати грудне вигодовування. Важливо, щоб перше, що потрапить у шлунок дитини - було материнське молозиво. Дуже бажано, щоб у пологовому був дотриманий тепловий ланцюжок, щоб дитина одразу після народження потрапила до мами на живіт і перші дві години її ніхто не турбував. Міряти, важити, одягати потрібно потім, а перші дві години потрібні малюку, щоб відпочити, максимально “заселити” свій організм саме дружньою маминою флорою, а не лікарняною, прикластися до грудей.

Шлунок новонародженого дуже маленький і першу добу не розтягується. Його об'єм усього - 5-7мл, тому кількох крапель молозива маляті цілком достатньо.

Молозиво, а потім і молоко, швидко перетравлюється в шлунку. За 20 хвилин воно вже потрапляє із шлунка у кишківник, і дитина готова отримувати нові порції молозива/молока.

Фізіологічна втрата ваги новонародженого у перші декілька діб може складати до 10% від маси тіла при народжені. При втраті ваги в цих межах малюк НЕ потребує додаткового догодовування. Детальніше про це можна прочитати у протоколі медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною (пункт 13.9).

Суміш важка субстанція, котра довго перетравлюється у шлунку дитини, тому діти, котрих погодували сумішшю - довго і міцно сплять, але це не комфортний, а стресовий сон. Якщо догодовування об'єктивно показано, то найкращим для цього є зціджене мамине молозиво/молоко, при його нестачі - донорське молоко. Але насамперед важливо оцінити організацію гв і сприяти тому, щоб дитина висмоктувала більше молока з материнських грудей, адже якщо дитина мало висмоктує молока, це зовсім не ознака того, що організм жінки не може його достатньо виробляти, а в 97% випадків це свідчить лише про те, що потрібно дещо відкорегувати в організації гв (детальніше тут).

Пляшка, дурник, накладки на соски - аксесуари, котрі шкодять грудному вигодовуванню, оскільки механізм їх смоктання кардинально відрізняється від смоктання грудей.

Форма сосків чи навіть їх повна відсутність НЕ впливає на можливість дитини захопити груди. Адже дитина захоплює більшу частину ареоли і вакуумом, котрий утворюється в неї в ротику під час смоктання, формує все, що потрібно, і як потрібно.

Часто трапляється так, що дитині потрібно допомогти комфортно прикластися до грудей, тому що немовля народжується зі смоктальним рефлексом (знає, що потрібно смоктати), але не вмінням цього робити. Вміння правильно взяти груди - є навичка, якій дитина вчиться разом із мамою.

При нагрубанні грудей та ареоли дитині буває важко захопити груди, тому потрібно пом’якшити навколососкову ділянку, а тільки потім пропонувати груди дитині.

Тріщини і біль в сосках у матері - це ознака поганого захоплення дитиною грудей. На жаль, часто працівники пологових озвучують МІФ, про те, що "так у всіх" і " треба терпіти, це з часом пройде". Терпіти не потрібно, а потрібно кликати на допомогу фахівця, котрий є у кожному пологовому. Це може бути тренер з лактації, дитяча медсестра або консультант-волонтер. Також можна телефонувати на Гарячу Лінію з підтримки ГВ. (детальніше читайте тут)

Якщо при прикладанні малюка до грудей в матері і після корекції прикладання залишається дискомфорт - важливо перевірити під'язикову вуздечку в дитини.

Тепло дитині чи холодно визначаємо по температурі шкіри на шийці. Холодні ручки, навпаки ознака того, що малюку жарко! Рукавички на ручках - шкідливо для дитини з психологічної точки зору. А також їх одягання стає на заваді у налагоджені власної терморегуляції. Якщо вирішите одягти малюку шапочку, а при температурі в приміщенні 23 градуси плюс і вище вона не потрібна зовсім, то потурбуйтеся, щоб цей елемент одягу не дошкуляв дитині. Шапочка повинна прилягати до голівки так, щоб при повороті голівки шапочка не закривала дитині половину обличчя!

Одноразові вологі серветки - це, швидше, зло! При зміні підгузків, особливо після випорожнень, інтимні зони дитини потрібно мити водою! Так ви збережете шкіру дитини від подразнень, малюка від багатьох неприємних відчуттів, а себе від голосного крику.

Наостанок радимо ознайомитися з протоколом медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною і вимагати в лікарів його дотримання.

Ось основні моменти, враховуючи котрі, ви швидше адаптуєтеся до потреб вашого малюка. Радісного материнства та здоров'я вашим діткам!

Текст - Олена Перкін, редагування - Ліля Криницька

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page