top of page

Харчування під час годування грудьми


Автор: Анна Соколенко


Чи не найперше, з чим стикається мама після пологів – дієта мами, яка годує грудьми. Адже на кожному кроці ми чуємо: «Це не їж, від нього алергія буде в немовляти», «Того не їж, бо будуть кольки».

Насправді в сучасному світі вже всі давно знають, що обмежувати себе в їжі мамі зовсім не потрібно. Важливо підтримувати засади здорового харчування та звернути увагу на якість продуктів, які ми їмо.

Обмін речовин. Насамперед потрібно зрозуміти: чому немає потреби виключати низку продуктів з раціону мами? Їжа з тарілки не потрапляє напряму в молоко. Продукти в шлунково–кишковому тракті розкладаються на білки, жири, вуглеводи, далі всмоктуються в кров у вигляді ще менших компонентів, а тоді з крові утворюються нові жири, білки та вуглеводи, які будуть основою для молока дитині. Є певні мікроелементи та компоненти їжі, які потрапляють напряму та є корисними для дитини: Віт. С, віт. В2( рибофлавін), В6(піридоксин), В12(ціанкобаламін), селен та йод (пам’ятайте про те, що є лікарські засоби, що мають високу концентрацію йоду – розчин Люголю, Бетадин та ін. – їх використання протипоказане під час грудного вигодовування).

Також є компоненти, які впливають на смак молока - часник, цибуля та прянощі, проте обмежувати їх немає потреби. Міф про «несмачне молоко», через яке дитина відмовиться від грудей, вже спростований. Діти ще в утробі, через навколоплідні води, познайомилися з цими продуктами, і звикли до них. Проте потрібно пам’ятати і про шкідливі компоненти, які потрапляють напряму в молоко з крові, оминаючи біологічні фільтри, і дійсно чинять шкоду маленькому організму: барвники, стабілізатори, консерванти. Тому уважно читайте етикетки на продуктах харчування, наприклад, фруктових йогуртах, солодощах, напоях.

Алкоголь, нікотин та кофеїн (не забувайте, що він міститься не лише в каві, а і в чаї) теж у повній мірі вільно проникають через кров’яно-молочний фільтр. У такому випадку необхідно враховувати дозу випитого та вік дитини. Мама має враховувати співвідношення ризику та користі конкретного продукту. Дозволено випити 1-2 дрінки в тиждень (350г пива або 150г вина, або 40г міцного напою), враховуючи час виведення з організму(2-3 години). Найлегше користуватися таблицями для водіїв. Доки алкоголь є в крові, він є і в молоці. Кофеїн у дозі вище 300мг викликає важкі неврологічні порушення у немовлят. До прикладу, 1 еспресо з кавомашини містить 55 мг кофеїну, 1 лате – 65мг ,1 горнятко чорного чаю – 80 мг, зеленого – 50мг, 1 літр коли чи інших енергетиків – від 100-340 мг. Ми не радимо палити під час грудного вигодовування. Доведено, що якщо вдома хтось курить, то ризик раптової смертні немовлят збільшується. Проте ми зазначаємо, що якщо є вибір курити і годувати чи курити і не годувати грудним молоком, то перший варіант - у пріоритеті.

Дотримуйтесь основних принципів харчування. Не варто змінювати уподобання в їжі: їжте, те що їли під час вагітності. Слідкуйте за повноцінністю та різноманітністю харчування. І пам’ятайте: що б мама їла чи не їла, – дитина отримає достатню кількість поживних речовин. Питання, звідки вона їх отримає: з харчування чи з запасів маминого організму. Тут ми спростуємо міф про те, що потрібно їсти багато молочного, бо грудне молоко вимиває кальцій з організму мами. Так, дійсно, в перші місяці багато кальцію з маминих запасів йде дитині. Тому варто поповнити свій раціон кальцієвмісними продуктами. Це не лише молоко, сир, сметана, а й горіхи, насіння, ягоди, зелені овочі, бобові. За декілька місяців кальцій знову почне відкладатися в депозити, ще з більшою інтенсивністю, і це стане профілактикою остеопорозу в час менопаузи. І чим триваліше годування грудьми, тим міцніші та здоровіші будуть ваші кістки та зуби. Не забуваймо й про те, що коров’яче молоко містить найбільш чужорідний для організму білок, тому найшвидше може викликати у дитини харчову алергію. Тому не обирайте його як основне джерело кальцію. Візьміть до уваги, якщо після вживання вами молока у дитини змінився стілець та з'явився неспокій- варто вилучити його з раціону.

Все, що не викликає в мами дискомфорту в травному тракті, можна їсти (виноград, шоколад, бобові, капуста). Кожна жінка знає, що її організм не переносить, реагує нудотою, здуттям, закрепами чи діареєю. Ось ці продукти ми почнемо вводити в свій раціон найпізніше, якщо взагалі є для цього потреба.

Здорове харчування передбачає включити в свій раціон 5 груп продуктів:

Група 1: злаки, крупи, картопля, макарони, хліб. Це ті продукти, які ми вживаємо в кожному прийомі їжі.

Група 2: фрукти та овочі (в т.ч. соки) теж є в кожному прийомі їжі. Як сирі, так і термічно оброблені.

Група 3: молоко, молочнокислі продукти рекомендовано 1-2 рази в день.

Група 4: риба, птиця, м’ясо, бобові, яйця, поліненасичені жири (олія, насіння, горіхи) 1-2 рази на день. Продукти з цієї групи позитивно впливають на стабільність нервової системи та допомагають у профілактиці післяпологової депресії (не забувайте, що це дуже часте явище).

Група 5: трансжири (смалець, маргарин, гідрогенізовані кокосова та пальмова олія) – це група, якої варто уникати в нашому раціоні через ризик серцево-судинних захворювань та вплив на склад молока.

Енерговитрати. Вироблення грудного молока - енергозатратний процес, і часто мамі рекомендують їсти за двох. Це міф. Насправді це лише близько 500 ккал на добу, і достатньо з’їсти додатково декілька шматочків хліба. Якщо є мета схуднути, то можна харчуватися в межах своїх енерговитрат.

Худі та маленькі мами виробляють достатньо молока. Немає прямої залежності від кількості та якості з’їдженого до кількості та якості виробленого молока. Пам’ятайте – лактація це гормонозалежний процес, і вона потребує частого і правильного прикладання.

А от пити потрібно достатньо (30мл\кг маси тіла), за вимогою та відчуттям спраги. Тримайте біля себе завжди трохи рідини, і часто один ковток покаже вам чи спраглі ви насправді. Що пити? Краще пити звичайну воду чи компот\узвар. Ніякі спеціальні чаї чи чай з молоком кількість маминого молока не збільшать. А навпаки - можуть викликати небажані ефекти. Там є складники, такі як фенхель, що мають нейротоксичний вплив на дитину.

Що ми не рекомендуємо їсти чи пити?

- Несезонні та немісцеві фрукти овочі, адже їх вирощують з додаванням хімікатів та транспортують з обробкою для збереження якості.

- Синтетичні напої та солодощі мають в собі більше барвників, консервантів, ніж корисних елементів.

- Те, на що в мами є алергія. Однозначно мамин організм буде виробляти імунні комплекси, вони потраплять в організм дитини і можуть спровокувати реакцію. Проте цілком ймовірно, що у дитини алергії на цей продукт не буде. Тому можна згодом по трохи вводити його в раціон.

- Жир з м’яса - у ньому в першу чергу накопичуються токсини, тому ми рекомендуємо його знімати.

- Водопровідну воду. Вода, яку ви вживаєте, має бути належної якості і мати підтвердження регулярних перевірок згідно із санітарно-гігієнічними нормами.

Алергія. На жаль, у світі алергічні реакції зустрічаються занадто часто. 10-15% населення має алергію, до 90% населення мають непереносимість певних продуктів. У дітей відсоток ще вищий - 20%. Тому, якщо ви бачите алергічну реакцію у дитини на продукт, який ви спожили, то перед усім виключаємо з раціону молоко (зверніть увагу, що непереносимість коров’ячого молока є у 2,5% дітей), яйця, рибу, горіхи, мед, цитрусові, червоні фрукти та овочі, какао, екзотику.

Як профілактувати? Одразу після пологів починайте харчуватися повноцінно. Їжте продукти, на які у вас ніколи не було реакції. А всі продукти, в яких ви сумніваєтеся - пробуйте зранку, з навантаженням 1 продукт на день. Оцініть реакцію до вечора і продовжуйте збільшувати кількість наступного дня. Часто алергія покаже себе на 3-4 день прийому.

Є така думка: чим більше мама обмежує себе, тим вищий ризик виникнення алергії у дитини. Звичайно, найкраще, коли дитина знайомиться з їжею поступово: спочатку через навколоплідні води, тоді грудне молоко, а аж тоді у вигляді прикорму. Таким чином найлегше розвивається толерантність (стійкість) до алергенів.

Найчастіше ми боїмося алергічних висипань на шкіри немовляти. Виділимо три фізіологічні прояви, з якими найчастіше зустрічається мама.

Акне новонароджених. Це червоні висипання з білою голівкою, які можуть з’являтися на шкірі обличчя, шиї та плечей. Це реакція шкіри на зміни гормонального фону матері та дитини після пологів, а не реакція на харчування. Характерною ознакою є міграція висипу навіть протягом дня. Найчастіше зустрічається у віці з 2-3 тижнів до 4-6 місяців. Не потребує лікування і самостійно безслідно зникає.

Себорейний дерматит. Жовто-коричневі кірочки, які вкривають шкіру ближче до волосистої частини голови (гнейс на тім’ї, брови, білявушна ділянка). Шкіра під кірочкою не запалена. Це реакція шкіри новонародженого на зміну середовища перебування. Сальні залози «вчаться» правильно функціонувати в сухому повітрі. Найчастіше шкіра немовляти в такому випадку потребує лише інтенсивного зволоження, мінімізацію контакту з твердою водою, вологими серветками та запарювання.

Еритема новонароджених. Почервоніння шкіри немовляти повністю чи плямами. Реакція судинної стінки шкіри на зміну температури перебування. Самостійно проходить максимум до 10-го дня життя.

Що потребує звернення до лікаря: акне, яке вкриває все тіло дитини, себорейні кірочки на запаленій червоній шкірі, пухирці на поверхні еритеми – токсична еритема, та власне алергічна екзема – висипання червоного кольору на поверхні тіла, вкриті лусочками, які турбують дитину і не зникають у відповідь на мінімальний зволожуючий догляд. У такому випадку варто звернутися до дружнього до грудного вигодовування лікаря (педіатра чи дерматолога).

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page