top of page

Молочниця під час грудного вигодовування


фото звідси

Автор: Анна Соколенко (лікар-дерматолог)


Молочниця або кандидоз – це інфекція шкіри та слизових оболонок, яку викликають дріжджоподібні грибки роду Candida, найчастіше - Candida albicans.

Цей збудник є нормальним жителем мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Лише в несприятливих для нас чи сприятливих для грибка умовах, виникає запальний процес. Прояви ми можемо бачити у вигляді пелюшкового дерматиту чи стоматиту у дітей, запалення сосків чи вульвовагініту у мами. До причин можна віднести зниження імунітету та стійкості до умовно-патогенної флори в післяпологовому періоді (застосування антибіотиків, гормонів), втома, стрес та нестача сну, цукровий діабет чи анемія у мами, травмування сосків через неправильне прикладання дитини до грудей, сауна-ефект в одноразових підгузках чи одноразових гігієнічних прокладках. Оскільки мама з дитиною постійно перебувають у тісному контакті і мама підтримує гігієну дитини, виникнення молочниці в обох є взаємопов’язаним явищем.

Щоб діагностувати молочницю у мами часто достатньо зовнішніх ознак та зміни відчуттів:

  1. Соски червоні чи рожеві, набряклі, можлива сухість, лущення, міхурці та тріщини.

  2. Інтенсивна печія чи біль поверхні соска, яка з’являється в середині, посилюється під кінець і може тривати по завершенню годування, навіть при дотику білизни чи рук до сосків. Часто є потреба застосувати “дихаючі” молокозбірники, щоби виключити контакт сосків з білизною (біль при тріщинах частіше виникає на початку годування і стає менш інтенсивним під кінець)

  3. Прострілюючий біль всередині молочної залози під час годування , що може іррадіювати в грудну клітку, спину та руку.

  4. Інколи є прояви вагінальної молочниці чи кандидозу ротової порожнини у мами.

Прояви у дитини:

  1. Молочно-білі плями чи бляшки на слизовій стінок порожнини рота, що можуть викликати дискомфорт та біль під час їжі, інколи підвищення температури.

  2. Молочно – білий, подібний на сир, наліт на язику. На відміну від нальоту, утвореного грудним молоком, кандидозний наліт знімається важко, з утворенням ранок.

  3. Почервоніння та яскраво-червоний плямистий чи папульозний висип в ділянці підгузків, що не знімається звичними засобами з підсушуючим (деситин, судокрем, цинк – саліцилова мазь) чи ранозагоювальним (бепантен, ланолін) ефектом.

Треба врахувати, що в інфікованої дитини може і не бути жодних симптомів.

Чому ми звертаємо на це увагу:

  1. Біль викликає пригнічення виділення гормонів лактації та зменшення кількості молока.

  2. Дитина може неефективно смоктати груди, також негативно впливаючи на лактацію.

  3. Молочниця може стати причиною закупорки проток та лактостазу.

Що робити?

Для підтвердження діагнозу можна зробити содовий тест. Розчиняємо 1ч.л. соди у 100 г теплої води. В цей розчин можна занурити сосок на 30-60 сек чи рясно обмити ватним диском, змоченим у розчині. Якщо після цього настає полегшення печіння – найбільш ймовірно, у вас молочниця. Запам’ятайте, содовий розчин та протирання содою не є методом лікування кандидозної інфекції!

Необхідно звернутися до спеціаліста. Якщо ви запідозрили, що:

  • у вас інфекція сосків – до дерматолога;

  • у вас вульвовагініт – до гінеколога;

  • у дитини пелюшковий дерматит чи стоматит – до педіатра - для виключення інших захворювань, що схожі за симптомами.

Проте пам’ятайте, що лікування обов’язкове для пари Мама-Дитина, навіть якщо симптоми є лише у одного. Крім призначених фахівцем ліків, надзвичайно важливими є: прикладання, режим, гігієна, дієта та лікування.

Прикладання: у першу чергу потрібно виправити прикладання до грудей – це чи не найважливіший етап лікування. Молочниця може розвинутися в немовлячому віці внаслідок застосування дурника чи догодовування з пляшки (тому ці речі повинні опинитися в смітнику одразу ж після появи симптомів) чи у старшому віці - через прорізування зубів та неспокій біля грудей. Кандида харчується цукрами грудного молока, тому варто попрацювати над тим, щоби дитина гарно прикладалася. При правильному прикладанні сосок знаходиться під м’яким піднебінням і молоко потрапляє напряму в глотку, оминаючи ротову порожнину.

Режим: годуйте часто, можна скоротити тривалість годування. Починайте з груді, яка менше болить. Якщо біль є нестерпним, у крайньому випадку можна перейти на зціджування та годування альтернативними методами (чашка, ложка, шприц) доки біль не зменшиться.

Все зціджене під час лікування молоко використайте і не зберігайте, оскільки заморожування не знищує грибки, і є ймовірність повторного зараження дитини.

Гігієна:

  • Мийте руки гарячою водою з милом до та після кожного годування, зміни підгузка та походу в туалет.

  • Не використовуйте одноразові прокладки для грудей. Якщо є гостра потреба, то змінюйте після кожного годування.

  • Тримайте соски в сухості. Не використовуйте засобів для зволоження, що містять ланолін чи пантенол.

  • Використовуйте лише бавовняну зручну білизну чи прокладки, які можна термічно обробити (кип’ятіння чи прасування)

  • Кип’ятіть будь-який предмет, що може потрапити до рота дитини (іграшки, прорізувачі, накладка чи дурник) протягом 20 хв щодня. Можна кип’ятити у розчині соди.

Дієта:

  • Пийте зелений чай 3-4 рази на добу. Це сприятиме очищенню організму від дріжджів.

  • Поповніть раціон кисломолочними продуктами. Також варто приймати внутрішньо лактобактерії.

  • Виключіть з раціону будь який цукор та дріжджі (солодощі, випічка, алкоголь, солодкі напої)

Лікування:

  • Полягає в застосуванні зовнішніх засобів, що містять протигрибкові речовини. Зазвичай всі препарати є сумісні з грудним вигодовуванням. Ви можете перевірити сумісність особисто, на сайті e-lactancia.org.

  • Якщо вам виписали крем чи мазь, то її варто змивати перед годуванням, адже вона містить в своєму складі парафін.

  • Після початку застосування протигрибкових препаратів через 24-48 годин ви маєте відчути полегшення. Інколи легше стає після першого нанесення. Можливе й тимчасове погіршення, попри яке лікування потрібно продовжувати.

  • Протирання слизової рота чи сосків содовим розчином, може ще більше травмувати їх та спричиняти біль. Зверніть увагу, що застосування розчину бури в гліцерині є протипоказаним через токсичність цього препарату для дитини.

В разі відсутності ефекту від лікування протягом 72 годин варто звернутися до лікаря для зміни препарату чи призначення системних протигрибкових засобів, також сумісних з грудним вигодовуванням. Припиняти грудне вигодовування на час лікування немає потреби.

Медичні препарати як для дитини, так і для мами має призначати лікар, після очного огляду. Лікування завжди триває тиждень після зникнення симптомів. В разі завчасного припинення лікування молочниця може дати про себе знати знову.

Статтю редагувала: Юля Олех

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page