top of page

Жовтяниці новонароджених


Автор: Наталія Величко


Основні факти про жовтяницю новонароджених:

  1. В доношених новонароджених діток колір шкіри забарвлюється в жовтий колір при рівні білірубіну від 67 мкмоль/л, у недоношених малюків - від 120 мкмоль/л

  2. Важливою умовою для профілактики і лікування жовтяниці є раннє (впродовж першої години) прикладання і годування на вимогу грудним молоком

  3. Додаткове введення рідини (води чи глюкози) для дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, якщо не має ознак зневоднення, недоцільне.

Жовтяниця поділяється за часом появи на:

  • Рання жовтяниця - з’явилася в перші 36 годин життя. Жовтяниця, яка з’явилася впродовж перших 24 годин життя, завжди є ознакою патології

  • Фізіологічна жовтяниця - проявляється після 36 годин життя дитини та характеризується підвищенням рівня загального білірубіну сироватки крові не вище 205 мкмоль/л.

  • Пролонгована жовтяниця - не проходить після 14 дня в доношених і 21 дня недоношених дітей

  • Пізня жовтяниця - з’являється після 7 дня. Вимагає якнайшвидшого звернення до лікаря для особливо ретельного обстеження.

Для оцінки етапності появи жовтяниці та кореляції з рівнем білірубіну в сироватці крові доцільно використовувати модифіковану шкалу Крамера. Жовтяничне забарвлення голови і шиї відповідає рівню білірубіну 100 мкмоль/л, якщо жовтяниця поширюється на тулуб до пупка - 200 мкмоль/л, якщо жовтіють руки, ноги, нижня частина тулуба-це свідчить про високі цифри білірубіну, понад 250 мкмоль/л.

Для того щоб правильно оцінити вид жовтяниці потрібно задати такі запитання:

  1. Коли з’явилася жовтяниця?

  2. Який загальний стан дитини, чи набирає вона вагу?

  3. Який відтінок жовтяниці?

  4. Чи не збільшена печінка, селезінка?

  5. Якого кольору сеча і кал?

  6. Чи немає схильності до кровоточивості?

Поговоримо детальніше про типи жовтяниць.

Неонатальна (фізіологічна) жовтяниця зустрічається досить часто. Зазвичай вона проявляється у 50-60% доношених і 80% недоношених дітей. В більшості випадків жовтяниця проявляється в перші 3 доби життя дитини, протікає сприятливо і характеризується як "фізіологічний стан", оскільки найчастіше вона зумовлена особливостями розвитку та метаболізму дитини в цей період життя. Часто батьків цікавить питання чи збільшений рівень білірубіну аж настільки, що потребує лікування під лампою? Відповідь у фото перед цим абзацом. Воно взяте з протоколу про жовтяницю.

Пролонгована неонатальна жовтяниця, ще має назву "жовтяниця грудного вигодовування", і може тривати понад 3-4 тижні, а в деяких випадках - затягнутися до 2-3 місяців. Для виключення інших причин жовтяниці потрібно пройти додаткові обстеження. Механізмів розвитку такої жовтяниці є два:

  1. В грудному молоці є речовини, які зворотно захоплюють білірубін і він не виводиться, а знову всмоктується в кров, що підтримує циркуляцію його в організмі. Якщо білірубін менше 205 мкмоль/л, цей стан спеціального лікування не потребує. Достатньо лише правильної організації грудного вигодовування. Рівень білірубіну нормалізується до 12 тижнів

  2. Якщо дитина недоотримує грудного молока - це може сприяти зневодненню і підняттю рівня білірубіну більше 205 мкмоль/л і вище, які токсично впливатимуть на дитячий організм. Така жовтяниця є досить небезпечною.

Причини чому дитина може недоотримувати молоко:

  • Годування за режимом, перерви в годуванні більше 3 годин, довгі “сонні” прогулянки;

  • Неефективне смоктання. Причини неефективного смоктання: неправильне прикладання чи неправильне положення дитини біля грудей, використання дурника чи пляшки, використання накладок для сосків, коротка під’язикова вуздечка, виражений гіпертонус чи гіпотонус у дитини, болючі тріщини сосків в мами, через що мама обмежує час смоктання;

  • Допоювання водою. Грудне молоко на 88,1% складається з води, тому воно повністю задовільняє всі потреби дитини в рідині. При допоюванні в невеликому за об’ємом шлунку малюка не залишається місця для молока. Це зменшує кількість прикладань, і як наслідок, дитина недоотримує поживних речовин необхідних для її росту.

  • Відсутність підтримки з боку медичного персоналу та рідних.

Лікування цієї форми жовтяниці вимагає правильної організації грудного вигодовування. Якщо білірубін крові піднявся вище 205 мколь/л- це вимагає госпіталізації і динамічного спостереження. Грудне вигодовування не переривають.

Ефективність гепатопротекторів, жовчогінних препаратів, сорбентів не доведена.

Патологічні форми жовтяниці з’являються впродовж перших 24 годин життя. Ці форми є небезпечні високим рівнем білірубіну і вимагають спеціалізованого догляду, фототерапії, а в деяких випадках - замінного переливання крові. Найчастіше причинами такої жовтяниці є:

  • несумісність крові за АВО-системою;

  • несумісність крові за Rh-фактором;

Досить часто такий стан вимагає розділення матері і дитини, але не є протипоказом до подальшого грудного вигодовування.

Що може зробити жінка коли годування грудьми знаходиться під питанням:

  1. Обговорити ситуацію з лікуючим лікарем

  2. Висловити своє бажання годувати грудьми

  3. Поділитися своїми побоюваннями, щодо ризиків, які є при штучному вигодовуванні

  4. Демонструвати свою обізнаність в необхідності годувати дитину грудним молоком згідно клінічного протоколу та рекомендацій ВООЗ

  5. Наполягати, щоб мама мала можливість годувати дитину на вимогу. Якщо це не можливо, тоді годувати дитину зцідженим грудним молоком альтернативним способом: з ложки, шприца або чашки.

  6. Попросити медичний персонал не використовувати пляшки чи дурника в догляді за дитиною

  7. Просити відвідувати дитину в палаті інтенсивної терапії, якщо вона там знаходиться, для підтримки емоційного контакту.

Для збереження лактації мамі потрібно зціджуватися не рідше восьми разів на добу, по 10-15 хв кожну грудь. Мама повинна бути спокійна і впевнена в собі, в цей не легкий період це дуже важливо. Як тільки стан дитини буде задовільним, потрібно відновити годування грудьми.

Коли рівень білірубіну не є критичним, маму і дитину госпіталізують в палату спільного перебування. В таких умовах немає перешкод для грудного вигодовування.

статтю редагувала Таня Турчина

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page