top of page

Чи є користь від годування після року?


Автор: Анна Соколенко


Як довго годувати грудьми?

Чи перетворюється молоко у «некорисне» у конкретний час, як подарунки феї у мотлох із казки про Попелюшку?

Один з найпоширеніших міфів про грудне вигодовування звучить так: після року молоко не має нічого корисного, а грудне вигодовування – це погана звичка малюка. То ж час розвіяти цей міф.

Перед усім хочу наголосити, що існує той мінімум, якого потребує ваша дитина, так би мовити, легкий старт у життя. Ми орієнтуємося на рекомендацію ВООЗ: «Годувати дитину грудьми до 2 років та довше, за бажанням матері та дитини».

Щоб зрозуміти «чому так довго?» чи «чому не в рік, адже потім буде важче психологічно?» маю на меті окреслити вам користь довгогодування для матері та дитини.

Користь для мами:

1. Профілактика онкологічних захворювань. Перший рік годування грудьми знижує ризик виникнення онкологічних захворювань статевої системи та молочних залоз на 32%, кожен наступний рік на 19%. І це завдяки тому, що у грудному молоці є речовина лактаптин, який спричиняє загибель пухлинних клітин ще на початкових етапах їх «неправильного розвитку».

2. Профілактика ожиріння. Процес утворення молока та годування грудьми є енергозатратним – близько 500 ккал у день йде на лактацію. Тому зазвичай є рекомендація «їсти за двох». Цього робити, звичайно,не потрібно, проте розрахувати спожиту\використану енергію можна для раціоналізації життя. Також в грудному молоці високий рівень холестеролу та Омега 3 - так званих «хороших речовин», які в циклі обміну жирів беруть активну участь у перетворенні їх на енергію, а не відкладання в депо, що мамі заважають у вигляді кілограмів у вазі.

3. Профілактика цукрового діабету та ризику виникнення ускладнень. Оскільки лактація є енергозатратним процесом, рівень цукру в крові падає в першу чергу – основне джерело кДж у організмі. Тож, мами у яких цукровий діабет І-го типу - можуть знизити кількість інсуліну, ІІ – го типу - інколи навіть повністю відмовитися від цукрознижувальних пілюль (однозначно лише під контролем свого лікаря та результатів аналізів).

4. Профілактика остеопорозу. Існує такий міф, що у мам під час грудного вигодовування весь кальцій йде у молоко, виникає остеопороз, тому припиняти годування потрібно якомога швидше. А дехто рекомендує пити біодобавки, щоб поповнити запаси. Насправді, природою закладено так, що підвищена втрата кальцію та фосфору з молоком провокує підвищення всмоктування їх з продуктів харчування. Тому єдиним правильним рішенням для мами є повноцінне, здорове харчування. Навіть є такі дані, що кумуляція кальцію в кістках під час лактації посилюється, а отже ризик остеопорозу знижується.

Корисні речовини, які містяться у молоці:

Насамперед потрібно зрозуміти, що для дитини до 2-х років грудне молоко все ще є важливим джерелом їжі (енергії та мікронутрієнтів), 450 мл грудного молока в день забезпечують дитині:

- 29 % енергії

- 36% кальцію

- 43% білків

- 60% вітаміну С

- 75% вітаміну А

- 76% похідних фолієвої кислоти

- 84% вітаміну В12

Окрім цього дитина отримує:

1. Лактоферин – це специфічний білок грудного молока, який захоплює та транспортує залізо з їжі в організм. Тобто у дітей на ГВ засвоєння заліза відбувається легше, ніж у дітей на суміші. Також це імуномодулюючий та протиалергічний фактор.

2. Стовбурові клітини, які містяться в молоці дають малюку джерело росту та розвитку цілого організму.

3. Холестерол, Омега 3 та 6 сприяють мієлінізації нервових волокон (закутування в захисну оболонку), а отже, і нормальному розвитку нервової системи та її відповідей на подразники (зовнішні та внутрішні)

4. Серотонін – гормон щастя. Тому діти після прикладання до грудей забувають про стрес, біль та негативні емоції, як вдень, так і вночі.

Користь для здоров’я дитини:

1. Імунологічний захист вищий на другому році життя та в процесі відлучення. Є дослідження, що показує: з грудним молоком дитина отримує добову дозу секреторного Ig A в 50 разів вищу, ніж отримують хворі для лікування захворювань імунної системи.

2. Грудне молоко залишається джерелом гормонів, ферментів, факторів росту. Тих компонентів, яких не має ні одна штучносинтезована суміш.

3. Зниження ризику виникнення:

- ожиріння (за рахунок збалансованості жирних кислот у грудному молоці), Satiety responsiveness and the relationship between breastfeeding and weight status of toddlers of overweight and obese women.Hathcock A1, Krause K, Viera AJ, Fuemmeler BF, Lovelady

- цукрового діабету (склад вуглеводів грудного молока відрізняється від суміші, знижуючи навантаження на підшлункову залозу), Prior Lactation Reduces Future Diabetic Risk through Sustained Post-Weaning Effects on Insulin Sensitivity.Bajaj H1, Ye C1, Hanley AJ2, Connelly PW3, Sermer M2, Zinman B1, Retnakaran R4

- атеросклерозу (наявність холестеролу, омега 3 та 6),

- раку (лактаптин та комплекс HAMLET - це ті компоненти грудного молока , що доведено активно боряться проти пухлинних клітин, створюючи їм несприятливі умови для розвитку), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=HAMLET++cancer

- захворювань кишківника (заселення природною маминою флорою та поступовий синтез ферментів, стимульований ферментами та гормонами грудного молока),

- алергії: поживні речовини та алергени спожиті мамою проходять кров’яно – молочний фільтр, і потрапляють до дитини в низькій сенсибілізуючій дозі, а отже, організм вчиться легше з ними справлятися. Чим пізніше в організм потрапить коров’яче молоко, тим менша ймовірність появи алергії. Savilahti, V. M. et al . Prolonged exclusive breast feeding and heredity as determinants in infantile atopy. Arch Dis Child 1987; 62 269-73.

4. Зниження ризику виникнення карієсу, псування прикусу та інших стоматологічних проблем. До недавна широкорозповсюдженою була думка, що діти після року частіше мають карієс власне через нічні годування грудьми. Проте, якщо прикладання є правильним, то молоко не контактує з зубами в процесі годування, а отже, і не може бути джерелом розвитку інфекції. Також з грудного молока виділили активну речовину, яку додають в зубні пасти для профілактики карієсу. У дітей після року розширений раціон, з’являються солодощі та їжа, яка псує емаль, тому треба уважніше слідкувати за гігієною порожнини рота, не залежно дитина на ГВ чи ШВ. Так само і прикус у дітей на ГВ формується фізіологічно, оскільки груди матері не створюють опір в ротовій порожнині, м’яко підлаштовуються під форму рота малюка, на відміну від щільних сосок та дурників.

5. Покращує соціальну адаптацію, вищий IQ. Останні дослідження засвідчили, що діти, які тривало вигодовувалися грудьми мають вищий рівень інтелекту, когнітивного розвитку та індекс поведінкових реакцій та адаптації у соціумі.

6. Навчання майбутніх батьків. Дитина буде пам’ятати, інколи лише на підсвідомому рівні, про те що ви годували її грудьми. Довгогодування сприяє розвитку материнського та батьківського інстинкту, ніжності до своєї другої половинки у хлопчиків. Також знижує ризик невиношування вагітності, патології в пологах та проблем з годуванням своїх дітей у дівчат.

Тому пропоную вам визначити для себе пріоритетні причини у відповідь на питання: «Чому я хочу годувати свого малюка довго?» та продовжувати годувати стільки, скільки цього забажаєте ви чи дитина.

А про те, як відлучати дитину від грудей, та коли настає той час читайте в наступних статтях.

Над статею працювали: Анна Соколенко (текст), Ліля Криницька (редагування), Христина Одуха (ілюстрації), Лідія Навроцька (ілюстрації)

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page