top of page

2 квітня - всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму


Автор: Тетяна Яремко


2 квітня - всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму

В цей день Львівська група підтримки ГВ долучається до інформаційної підтримки дня з інформацією про грудне вигодовування таких дітей.

Важливість годування грудьми дітей з аутизмом

На нині порівняно мало досліджень було зроблено щодо аутизму і грудного вигодовування, але наявні результати досліджень чітко вказують на те, що грудне вигодовування має неймовірний вплив, як на дитину з аутизмом, так і на матір.

Численні дослідження свідчать про те, що діти, яких не годують грудьми мають слабший імунітет, частіше хворіють, мають розлади травлення і частіші харчові алергії. Особливо це небезпечно для дітей з аутизмом які через їх схильність часто мають хронічні проблеми зі здоров'ям, у тому числі рецидивуючі інфекції і проблеми з диханням, алергії, а також проблеми з травленням.

Більшість досліджень показують, що діти з розладами аутистичного спектру, більш імовірно, були або годуються з пляшки з народження або мало були на грудному годуванні в порівнянні з групами дітей, яких не торкнулися розлади аутистичного спектру (ASD).

Тому Японські дослідження припускають, що грудне вигодовування може захистити від аутизму. Також ці дослідники раніше виявили кореляцію між захворюваності на аутизм і циклічних спалахів пневмонії і бронхіоліту (Tanoue 1988), припустивши, що грудне вигодовування знижує ризик розвитку аутизму шляхом захисту від пневмонії (Tanoue 1989). бо діти з аутизмом можуть бути більш вразливі до інфекції під час періоду новонародженості.

Когнітивний та візуальний розвиток і сенсорні навички

Більшість людей з аутизмом мають проблеми з когнітивним розвитком, багато відчуває труднощі з обробкою або організацією візуальної або звукової інформації. Людське молоко містить високі концентрації речовин, які необхідні для здорового розвитку мозку, такі як амінокислоти таурину і жирних кислот докозагексаєнової кислоти (DHA) і арахідонової кислоти (АА). Дослідники виявили, що грудне вигодовування може підвищити когнітивний розвиток, візуальний розвиток, і сенсорні навички у дітей (Lucas 1992; Birch 1993; Baumgartner 1984). У Новій Зеландії дослідники спостерігали кореляцію між поширеністю грудного вигодовування і більш високими результатами тестування інтелекту пізніше в дитинстві (Horwood 1998).

Емоційний розвиток дитини з аутизмом

Грудне годування гарантує унікальну можливість і регулярний, частий, найтісніший контакт між дитиною і мамою. Тактильна стимуляція сприяє повноцінному розвитку всіх здібностей для дітей, які страждають аутизмом через тісний фізичний і емоційний контакт. Це шанс зблизитися з дитиною, яка не може забезпечити оптимальний емоційний зворотній зв'язок. При дослідженні виявлялося, що діти яких годували грудьми були більш чуйними і лагідними, краще соціально реагували, швидше брали участь у творчій грі (Jackson, 1992; Reznek 1992).

Дієтотерапія і грудне вигодовування

Деякі батьки спостерігають, що певна дієта покращує поведінку дитини з аутизмом і зменшуються симптоми. Як правило, це виключення вживання деяких проблемних продуктів як штучні барвники, смакові добавки, добавки саліцилати (наприклад, аспірин), білки, глютен і казеїн, дріжджі, цвіль, і цукор з раціону дитини. Багато годуючих мам дітей, які страждають аутизмом вважають цю дієту корисною тому усунули ці речовини з власного раціону. Щоб повністю усунути всі сліди цих речовин, особливо, коли йдеться про білки, такі як казеїн або глютен це може зайняти кілька тижнів.

Ця дієта не працює для всіх випадку аутизму, але деякі сім'ї спостерігають гарний результат (більше інформації у The Autism Network for Dietary Intervention http://www.autismndi.com/ )

Деякі батьки висловили стурбованість тим, що казеїн який знаходиться в грудному молоці, може виявитися проблематичним для їх дитини з аутизмом. Але людський білок молока казеїн фізико-хімічно відрізняється від казеїнового білка коров'ячого молока, вони з різним складом амінокислот (Lawrence 1999). Казеїн в материнському молоці більш легко перетравлюється, ніж казеїн коров'ячого молока, і має важливі імунологічні властивост корисні для дітей, які страждають аутизмом. Недавні дослідження показали, що людський каппа-казеїн, який міститься в грудному молоці, сприяє зростанню корисних бактерій, які покривають і захищають шлунково-кишкову систему (Stromqvist 1995).

Підтримка грудного вигодовування

Батьки дітей, які страждають аутизмом, часто консультуються з безліччю фахівців, їм надається багато варіантів лікування і багато суперечливих тверджень. Пам'ятайте, що медичні працівники, лікарі та інші фахівці - спеціалісти в своїй галузі і не обов’язково орієнтуються в питаннях грудного вигодовування. Найкраще стане в нагоді знайти осіб які допоможуть саме в питаннях ГВ в місцевій групі підтримки грудного вигодовування чи в інтернет групах підтримки ГВ або в місцевій групі батьків дітей з проблемами аутизму.

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page