top of page

Дитина без підгузка. Метод природної гігієни (частина 1)

Автор: Ольга Колодка


Без підгузків з народження? Багатьом така думка здається неймовірною. «Це ж немовля, воно себе не контролює!» – приблизно таке твердження побутує в суспільстві. Часто це пов’язано з хибним уявленням про висаджування, начебто висаджування – це такий навик самообслуговування. А як насправді?

Що таке висаджування?

Висаджування (або метод природної гігієни) НЕ слід плутати з методом "раннього привчання до горщика", який був дуже популярний приблизно в 1900-1950 рр. Цей старий метод далеко не завжди був орієнтований на задоволення справжніх потреб дитини, і це, на жаль, привело багатьох до висновку, що будь-яка форма раннього привчання до туалету є поганою. Але висаджування є якраз орієнтоване на дитину і ґрунтується саме на її ритмах і сигналах. Привчити дитя проситися на горщик не є метою висаджування, головне – забезпечити дитині адекватний догляд.

Отже, в чому різниця?

  • Висаджуваннядії дорослого, які допомагають дитині задовольнити фізіологічні потреби – сечовипускання та дефекацію. Для цього дорослий вчиться розпізнавати мимовільні сигнали дитини.

  • Привчання до горщика – дитину вчать подавати сигнали і керувати функціями свого організму. Мета – навчити дитину здійснювати певні дії для задоволення своїх фізіологічних потреб способом, бажаним для дорослих.

  • Відповідно відрізняється і вік, з якого можна практикувати висаджування, від віку привчання до горщика.

Метод природної гігієни можна застосовувати з народження, бо діти:

  • можуть сигналити про бажання попісяти і покакати на випередження; (заздалегідь?)

  • розуміють невербальні сигнали батьків (пози, а невдовзі і звуки);

  • подають невербальні сигнали;

  • вміють пісяти і какати від природи;

  • від природи мають бажання бути чистими;

  • готові до співпраці з оточуючими, поступово рухаючись до самостійності;

  • очікують на допомогу дорослих для того, щоб зняти одяг і висадити дитину в зручній позі у відповідному місці.

Натомість привчання до горщика зараз радять починати приблизно в 1,5-2 роки, – тоді, коли діти:

* повідомляють про те, що підгузок мокрий чи брудний опісля;

* розуміють прості вербальні фрази;

* говорять прості фрази;

* імітують інших людей;

* засвоюють соціальну вимогу чистоти;

* виявляють самостійність умінням сказати «ні»;

* вміють самостійно знімати і вдягати одяг, знають, де стоїть горщик, вміють сідати і ходити.

Чому варто спробувати?

Виникає питання: навіщо пробувати висаджувати, якщо можна одягнути підгузок, і мати з тим спокій до 1,5р., а тоді швиденько привчити дитину до горщика? Справа в тому, що «мати спокій» - це дуже відносно, насправді спокою таки більше з висаджуваними дітьми, вони почуваються комфортніше, і тому є більш задоволені життям, рідше плачуть і краще сплять. Погляньмо, які бонуси нам дає метод природної гігієни:

1) Спокійний сон. Так, бажання попісяти дійсно завдає дискомфорту дитині і заважає спати. Як часто мами скаржаться: «Малюк прокидається серед ночі з криком і груди одразу не бере.» або «Цілу ніч висить на грудях: поїсть, засинає на 10 хв, знову просить, і так всю ніч… Може, пора відлучити і не мучитись?»

Та часто справа не в кольках і не в грудному вигодовуванні. Дитина хоче пісяти, це її будить, вона вовтузиться, плаче, а коли мама пропонує груди, малеча п’є, розслабляється і засинає, але, не попісявши, невдовзі знову прокидається, знову прикладається до грудей, розслабляється і пісяє та засинає. Проте в горизонтальному положенні та ще й у підгузку діти переважно пісяють менше, ніж насправді потребують, тому невдовзі знову прокидаються… І так всю ніч. Натомість висадити у напівсні дитину, яка починає прокидатися, зайняло би кілька секунд, а потім знадобилось би кілька хвилин, щоб знову приспати, і всі би значно краще виспалися.

2) Здорова шкіра дитини. Відпадає необхідність у підгузках та кремах, які подразнюють ніжну дитячу шкіру.

3) Профілактика закрепів і кольок. Нерідко чуємо таке: «Моя дитина відмовляється від грудей: зробить кілька ковтків і вередує, відвертається, викручується, соває ніжками… Мабуть, кольки.» «Чому немовля не може покакати? Лежить, тужиться, напружується, тільки свічка або клізма рятує.»

Найкраща поза для дефекації – і дорослих, і дітей – навпочіпки, злегка нахилившись уперед. Сила тяжіння сприяє кращому випорожненню, а пуборектальний м’яз розслабляється і дає можливість випорожнитися без надмірних зусиль.

Погляньмо, що відбувається в кишківнику, коли людина сидить, на противагу позиції навпочіпки (аналогом якої є висаджувальна поза):

В горизонтальному положенні процес дефекації ще більше ускладнюється. Це нерідко і є причиною закрепів у немовлят.

4) Один із способів спілкування, який сприяє близькості і взаєморозумінню матері та дитини. Вловлювання невербальних сигналів, налаштування інтуїтивного зв’язку з немовлям забезпечуєються тим особливим зв’язком між матір’ю і немовлям, який стає помітним у всіх сферах, не лише у висаджуванні. Це двосторонній процес, обоє вчаться розуміти одне одного.

5) Відчуття комфорту і впевненості дитини в собі. Бажання бути чистою притаманне людині з самого народження. А розуміння потреб дитини і адекватна відповідь на її сигнали сприяє готовності малюка спілкуватися з нами і відповідати на наші звернення.

«Підгузки мокрі, дитина пісяє в них, я не вірю, що це завдає їй дискомфорту», - часом кажуть батьки. Проте через особливості нервової системи новонароджених діти щойно вчаться диференціювати локалізацію дискомфорту. Вони відчувають, що їм десь погано, але ще не можуть зрозуміти причини і не можуть вольовим зусиллям випорожнити кишківник чи сечовий міхур. А для того, щоб це відбулося рефлекторно, потрібно або зайняти певну позу, або переповнити його “по самі вінця», аж тоді настає полегшення.

6) Опанування горщика без зусиль. Зазвичай діти, які мають досвід висаджування, засвоюють цей навик непомітно і без зусиль з боку батьків.

7) Турбота про екологію та фінансова перевага. За 1 рік дитина використовує в середньому 3800 одноразових підгузків. За 3 роки – в середньому 3 тонни сміття, яке буде розкладатися більше століття.​

​Частково вирішити цю проблему можна за допомогою багаторазових підгузків, проте висаджування все одно залишається найекологічнішим і найменш фінансово затратним способом забезпечення дитячої гігієни.

Тут продовження:

Статтю редагувала Анна Гецки

Використана література:

Bauer, Ingrid. Diaper Free! The Gentle Wisdom for Natural Infant Hygiene.

Boucke, Laurie. Infant Potty Training.

Olson, Andrea Go Diaper Free: A Simple Handbook for Elimination Communication

Gross-Loh, Christine. The Diaper-Free Baby: The Natural Toilet Training

Josling, Charndra Baby. Wearing and Elimination Communication

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page