top of page

Як допомогти дитині отримувати більше молока?

Автор: Джек Ньюмен, MD, FRCPC (Jack Newman, MD, FRCPC)


Метою стиснення грудей є відновлення потоку молока до дитини, коли дитина тільки смокче, але не ковтає. Дитина отримує молоко при дотриманні схеми «широко відкритий рот–пауза-закритий рот". Якщо дитина перестає добувати молоко самостійно, мама може використовувати техніку стиснення, щоб смоктання стало продуктивним і в результаті дитина отримувала молоко.

Стиснення імітує рефлекс виділення молока (несподіваний потік молока, який матері відчувають під час годування або коли чують дитячий плач - хоча багато жінок і не завжди ідентифікують це відчуття).

Методика може бути корисною у таких випадках:

1. Низький приріст ваги у дитини

2. Кольки у дитини на грудному вигодовуванні

3. Часте та / або тривале годування

4. Біль сосків у матері

5. Повторні лактостази та / або мастит

6. Дитина швидко засинає під час годування

7. "Лінива" дитина, або дитина, яка наче хоче просто "заспокоїтись". До речі, діти не ледарі, вони реагують на потоки молока.

Стиснення не потрібне, якщо все добре. Коли все гаразд, мама повинна дозволити дитині "закінчити" їсти з одної груді і запропонувати іншу. Як же знати, коли дитина вже насмокталася і час пропонувати прикластися з іншого боку? Коли дитина просто смокче, не роблячи ковтків (швидко і без паузи) і вже не прослідковується тип смоктання «широко відкритий рот–пауза-закритий рот".

Стиснення грудей особливо добре працює у перші дні після пологів і допомагає дитині отримати більше молозива. Діти потребують небагато молозива, але та невелика кількість їм необхідна. Завдяки доброму прикладанню в поєднанні зі стисненням вони її отримають.

Корисно знати, що:

1. Добре прикладеній до грудей дитині добути молоко легше, ніж тій, яка прикладена не зовсім правильно. Дитина, яка погано прикладається, може отримувати молоко лише при сильному потоці молока. Тож багато матерів і немовлят деякий час добре дають раду з грудним вигодовуванням, незважаючи на неправильне прикладання, адже більшість матерів виробляють вдосталь молока. Однак недоліки в прикладанні дитини можуть по-різному відгукнутися матері - наприклад, болючі соски, кольки в дитини, постійне зависання дитини на грудях з непродуктивним смоктанням.

2. У перші 3-6 тижнів життя багато немовлят, як правило, засинають на грудях, коли потік молока є повільним. Це не обов'язково свідчить про те, що вони вже наїлися, а також це не тому, що вони ледачі або хочуть заспокоїтись. По досягненні цього віку вони можуть почати вигинатися коло грудей, коли потік молока сповільнюється. Тим не менш, деякі викручуються під час годування навіть у набагато молодшому віці, іноді навіть у перші дні, а деякі діти засинають навіть через 3 або 4 місяці при невеликому потоці молока.

Стиснення грудей - як це робиться:

1. Тримайте дитину однією рукою.

2. Підтримайте вашу грудь з іншого боку, обнявши її долонею, розташувавши великий палець на одному боці молочної залози (найлегший - великий палець на верхній частині грудей), ваші інші пальці на іншій, якнайближче до грудини (подалі від соска та ареоли).

3. Спостерігайте за смоктанням дитини, хоча немає необхідності нав'язливо стежити за кожним ковтком. Дитина отримує значну кількість молока при типі смоктання «широко відкритий рот – пауза - закритий рот".

4. Коли дитина перестає продуктивно смоктати, стисніть грудь, щоб збільшити внутрішній тиск у ній. Не робіть рухів пальцями в напрямку до дитини, просто стискайте і утримуйте в сталому положенні. Не тисніть до болю і намагайтеся не змінювати форму і положення ареоли (темніша частина грудей біля рота дитини). При стисненні дитина повинна почати знову повернутися до продуктивного типу смоктання («широко відкритий рот – пауза - закритий рот"). Виконуйте стиснення, поки дитина смокче, не отримуючи молока.

5. Утримуйте тиск до тих пір, поки дитина почне смоктати, не отримуючи молока навіть при стисненні, а потім відпустіть. Припиніть стискати, якщо дитина зупиниться або якщо смоктання знову стає непродуктивним. Часто дитина перестає смоктати, коли тиск припиняється, але відновлює смоктання, коли молоко знову починає текти. Якщо дитина продовжує добувати молоко, трохи зачекайте, перш ніж стискати знову.

6. Призупиняти стискання необхідно для того, щоб дати відпочинок Вашій руці і щоб молоко знову почало текти до дитини. Якщо дитина перестає їсти при ослабленні тиску, то вона все одно почне знову смоктати, коли відчує смак молока.

7. Коли дитина починає смоктати знову, вона добуватиме молоко («широко відкритий рот-пауза-закритий рот»). Якщо цього не відбувається, знову стисніть груди так, як описано вище.

8. Продовжуйте це робити весь час з одного боку, поки дитина не перестане ефективно пити навіть зі стисненням. Варто дозволити дитині залишатися на тій самій груді трошки довше, оскільки рефлекс виділення молока може спрацювати у Вас ще раз (рефлекс викиду молока), і дитина знову почне добувати молоко самостійно. Однак якщо дитина все одно більше не ковтає молоко, то дозвольте їй відпустити груди або заберіть груди з ротика самі.

9. Якщо дитина хоче ще, прикладіть її до іншої груді і повторіть процес.

10. Якщо у Вас не болять соски, за Вашим бажанням Ви можете перекладати дитину з одного боку на інший декілька разів.

11. Працюйте над удосконаленням прикладання дитини.

12. Пам'ятайте, стискайте, коли дитина смокче, але не одержує молока. Припиніть стиснення, коли дитина починає смоктати; але краще не стискати, коли дитина перестає смоктати взагалі.

З нашого досвіду вищезазначене працює найкраще, але якщо ви знайдете спосіб, який більш ефективно забезпечує продуктивний тип смоктання дитини («широко відкритий рот-пауза-закритий рот»), використовуйте все, що найкраще підходить Вам і Вашій дитині. Стиснення дієве, оскільки цей метод не завдає болю Вашим грудям і допомагає дитині отримувати молоко. Вам не доведеться робити це постійно. З налагодженням лактації Ви зможете просто довірити цей процес природі.

Переклад Ольги Колодки за https://www.breastfeedinginc.ca/informations/breast-compression/

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page