top of page

Завершення грудного вигодовування

Автор: Анна Соколенко


Коли приходить час завершити грудне вигодовування, та як зробити це без стресу для дитини та шкоди для себе?

Це одне з питань, які найчастіше хвилюють годуючих мам. Спочатку ми зі складнощами налагоджуємо таке бажане грудне вигодовування, а тоді ще важче його завершуємо. Спробую окреслити найчастіші варіанти цього процесу.

Насамперед хочу наголосити, що існує той мінімум, якого потребує ваша дитина, так би мовити, легкий старт в життя. Ми орієнтуємося на рекомендацію ВООЗ: «Годувати дитину грудьми до 2 років та довше, за бажанням матері та дитини»

Про користь довгогодування можна почитати тут.

Чому не потрібно відлучати:

  • “Бо там вже нічого немає (про склад молока після року можна почитати тут)”

  • Бо дитина йде в садок чи мама на роботу. Мама створить подвійний стрес: відсутність мами поряд і відсутність способу заспокоєння. Діти набагато легше адаптовуються до змін, якщо ввечері можуть прикластися до грудей і «проговорити» все з мамою.

  • Бо дитина не їсть дорослу їжу. Так, часто відлучаючи дитину від грудей, вона починає активніше споживати дорослу їжу, бо від неї забрали як мінімум третину добової норми поживних речовин. Проте треба зазначити, що буває і так, що діти не починають їсти більше, а грудного молока вже немає і починаються проблеми: «Як нагодувати аби не потрапити в лікарню?». Тому не потрібно покладати надії на випадок.

  • Бо мама змучилася (худне, не спить, на дієті). В такому випадку краще вирішити питання як мамі відпочити, делегувати обов’язки на помічників. Обстежитися, щоб виключити патологію, яка може спричинити схуднення. Та знайти істинну причину алергії у дитини, окрім спожитої мамою їжі.

Часто трапляються ситуації, коли годуючій мамі потрібне лікування і найчастіше можна почути про те, що дитину треба відлучати негайно, але це не завжди так, адже більшість сучасних антибіотиків, анестезії для лікування зубів, знеболювальних та жарознижуючих препаратів є сумісними з гв.

Екстрене, тимчасове відлучення актуальне коли:

  • Мама потребує лікування (оперативне втручання чи несумісні препарати). Потрібно пам’ятати, що є ресурс e-lactancia.org, де можна перевірити за діючою речовиною сумісність практично всіх загальновживаних препаратів у світі та обговорити з лікарем альтернативу. На час оперативного втручання (якщо це не амбулаторний варіант, тобто ви ввечері можете вставати чи йти додому) можливий варіант тимчасового відлучення. Можна попередньо створити банк грудного молока та догодовувати дитину альтернативно (не з пляшечки), а по поверненні додому – продовжити грудне вигодовування.

  • Мама від’їжджає на тривалий час. Часто мами ведуть активний спосіб життя, працюють, їздять у відрядження. Якщо можливості взяти малюка з собою ви не маєте, то варіант екстреного відлучення на час відрядження може бути прийнятний. Радимо ознайомитися з ст. 176 та ст. 177 КзППУ, які наклаадють обмеження на працю вагітних жінок, жінок з дітьми до 3 років, з дітьми від 3 років до 14 років, або дітей-інвалідів. ці обмеження стосуються праці вночі, у вихідні дні, відряджень.

  • Дитина кусається, травмує груди. Для того, щоб дати грудям час на загоєння, коли правильне прикладання та проговорювання з малюком причини кусання не дають ефекту – розглядається варіант тимчасового відлучення та альтернативного догодовування зцідженим молоком.

Дуже важливо для вашого здоров’я та здоров’я малюка, вчасно сказати «НІ» застарілим та необґрунтованим порадам:

  1. Вживання гормональних препаратів (достінекс, постінор). Це є інгібітори пролактину, які актуально приймати в перші три місяці після пологів для гальмування лактації у екстренних випадках. Через три місяці після пологів рівень пролактину сягає довагітних норм і лактація забезпечується чутливістю та кількістю пролактинових рецепторів, активними речовинами молока, а не кількістю цього гормону в крові. Тому прийом цих препаратів веде за собою лише низку ускладнень: ризик інсульту, інфаркту, розвиток депресії та гормональних пухлин. Найчастіше очікуваного ефекту від препарату немає ніякого.

  2. Перев’язування молочних залоз. Перетискаючи груди, жінка перешкоджає фізіологічному витіканню молока через протоки. Звідси лактостаз та мастит зі всіма наслідками.

  3. Намастити полином, зеленкою, гірчицею, майонезом, землею (так, чого тільки не вигадають винахідливі мами!). Немає сенсу намазувати груди чимось, оскільки дитина вже достатньо доросла, щоб зрозуміти, що це тимчасово, попросити маму це змити. Деякі настирливі діти прикладаються до грудей попри намазування. І у випадку з полином – це може мати медичні ускладнення через інтоксикацію організму.

  4. Розлука з дитиною на декілька днів. Часто бабусі з задоволенням забирають з собою малюка, аби дитина «відівчилася» від грудей. Звичайно, це все проходить через крики, істерики та недоспані ночі та завдає досить значних змін поведінки у дитини через образу. Хтось істерить із причини чи без, хтось, навпаки, закривається і спокійний надміру.

  5. Замінити грудне годування на пляшечку, компот, молоко. Причиною відмови від такого методу є те, що малюк знаходить собі в пляшці таку ж відраду, як в грудях. Наступною проблемою у мами постає відучування пити вночі чи лікування карієсу, поганого прикусу через пляшку. Чи не легше одразу довести дитину до сну без пиття?

То ж скажімо “ТАК!” фізіологічному відлученню, коли на це приходить час. Як це виглядає для мами:

  1. Одягніть зручний, щільний бюстгальтер. Він не повинен перетискати груди в незвичних положеннях, але, водночас, має гарно підтримувати переповнені груди.

  2. У разі відчуття переповненості грудей, в часі, коли пропускаєте звичне годування підцідіть до полегшення, але не повністю (руками чи молоковідсмоктувачем). Щоб в грудях молоко залишалося, проте не розпирало, шкіра над залозою має бути м’яка та рухома.

  3. Прикладайте холод, листя капусти, сироватку, можна використовувати Траумель С, Арніку, Рятівник після сціджування.

  4. Жарознижувальні на основі парацетамолу чи ібупрофену можна застосовувати у випадку підйому температури чи больових відчуттях, згідно з інструкцією.

  5. Не забувайте про звичний режим пиття та їжі. Немає сенсу в обмеженні вжитої рідини. Про це можна почитати тут.

  6. У разі, якщо ви відчуваєте, що не вдається справитися, є локальне затвердіння, біль, почервоніння, підвищення температури – зверніться за допомогою до спеціалістів (про консультантів з грудного вигодовування можна дізнатися тут)

Що ми очікуємо від регресу лактації:

Близько 2-3 тижнів потрібно для того, щоб зникло відчуття переповненості. Від 3-х до 6-ти місяців молоко може самовільно витікати з грудей (без натискань, масажу). Не варто перевіряти, чи молоко ще є в грудях. Так само до 6-ти місяців залишається ризик виникнення лактостазу, тому доглядати за грудьми варто так само, як і під час лактації.

Як це виглядає для дитини:

Мама поступово забирає прикладання дитини в певний проміжок часу. На кожен етап затрачаємо від 3-4 тижнів до 2-3 місяців. Це час для створення ритуалу, власне відлучення та закріплення результату. Якщо малюк опирається – робіть крок назад. Наступного разу цей же етап пройде швидше. Тому спішити не потрібно.

Варто зачекати з відлученням, коли:

  • Ріжуться зуби.

  • Дитина чи мама захворіла .

  • В житті з’являється зміна (садок, новий член сім’ї, няня, вихід мами на роботу).

  • Планується переїзд чи подорожі.

  • У дитини передбачуваний період вторинної прив’язаності до мами (1,3-1,5).

Етапи м’якого відлучення:

  • Проміжні годування, нетривалі, не пов’язані зі сном. Зазвичай такі прикладання відбуваються, коли дитині сумно, коли всі іграшки вже не цікаві, а мама сіла в полі зору та груди в доступі до прикладання. Цей етап затратний для мами фізично. Дитина має бути зайнята, а мама постійно в русі. Варто носити одяг, який не передбачає легкий доступ до грудей.

  • Годування на прокидання після денного сну. Найлегше цей етап пройти, коли мама не лежить біля дитини. В цьому випадку дитина прокидаючись, просто злазить з ліжка і шукає маму. Якщо малюк плаче і протестує – спробуйте його відволікти улюбленою іграшкою, заняттям, смаколиком.

  • Годування в проміжку денного сну. Переважно забирається сам по собі. Тобто дитина спить, доки є мама і груди. У випадку, якщо мами поруч немає, денний сон – це перший сон до прокидання.

  • Годування на засинання вдень. Створіть ритуал. Спробуйте вкладати улюблену іграшку, вірного друга разом з малюком. Чи читайте книжку, співайте колискову. В якийсь момент ритуалу, груди відходять на задній план і мама обіцяє «циця буде, коли буде ніч, а вдень поспи так як іграшка». Якщо дитина менша, то смоктання, найчастіше, треба замінити тілесним контактом: погойдування, заколисування на фітболі, поглажування спинки чи животика. Якщо дитина протестує, а часу зробити перерву немає, то варто з процесу забрати маму. Зазвичай без мами діти спокійніше погоджуються засинати самостійно. А для мами – це час розвіятися і відпочити (це, звичайно, у випадку, якщо є помічники).

  • Годування на засинання вночі. Коли денні сни стійко в дитини проходять без грудей, то навчити засинати на ніч вже легше. Можна проговорювати «циця буде зранку, коли ти поспиш, а зараз циця спить».

  • Годування на прокидання після ночі. Коли приходить прокидатися – мама встає перша. Можна одразу запропонувати сніданок, або поринути у процес його приготування.

  • Годування вночі. Цей етап є найважчий і найлегший водночас. Якщо малюк готовий до відлучення і всі попередні етапи пройшли дійсно м’яко, то в певний момент дитина перестає прокидатися вночі. Проте так буває в старшому віці (після трьох).

фото з дозволу автора - Eva Babenko

Якщо скорочуючи прикладання вдень, дитина ще більше прикладається вночі – це сигнал до того, що дитина не готова або недостатньо отримує уваги та заміни смоктанню грудей вдень. На такі випадки ми радимо переглянути 11 альтернатив для ночі від Марти та Уільяма Сірзів:

1. Більше годувати грудьми вдень. Якщо ви є на останньому етапі відлучення, то просто зробити крок назад чи зачекати з відлученням.

2. Збільшити кількість тактильних контактів удень. Візьміть дитину на руки чи бавтеся на її висоті, без гаджетів.

3. Розбудити і гарно нагодувати перед тим, як самі лягаєте спати. Ця рекомендація спрацьовує для мами, коли не вдається добре виспатися. Це годування забезпечить глибокий та тривалий перший сон для відновлення сил.

4. Привчити дитину засинати інакше.

5. Забрати груди з прямого доступу, одягаючи закриту нічну сорочку чи піжаму.

6. «Циці» теж сплять. Проговорюйте це і вдень, і вночі. Попереджайте дитину, що лягаючи спати – засинають усі і груди теж. Вночі в такому випадку варто:

7. Запропонувати заміну, наприклад навчивши дитину засинати в слінгу або ергономічному рюкзаку (ерго) з татом, чи в нього на руках. Тоді і вночі перекласти цей обов’язок на нього.

8. Збільшити відстань між мамою і дитиною. Перекладайте у дитяче ліжечко, на сторону батька чи старших дітей.

9. Просто сказати «ні!». Якщо впевнено відмовляти і гарно аргументувати, в якийсь момент дитина зрозуміє, що грудей немає.

10. Cпати в іншій кімнаті – це вже крайній випадок, коли інші варіанти не спрацьовують.

11. Дитина-барометр – завжди слідкуйте за поведінкою дитини. Якщо вдень дитина ще більше липне, чи навпаки, ігнорує, знижуйте темпи відлучення. Не хвилюйтесь, не було ще дорослих, які прикладаються до грудей. Все одно колись грудне вигодовування дитини закінчиться. Лише у ваших руках шлях до його завершення - легкий чи складний. Проте від того, як він пройде, залежать ваші стосунки з малюком, особливо в кризові періоди його розвитку.

Тому закликаю вас налаштуватися відлучати ніжно, поступово, вмикаючи мамину інтуїцію, та одночасно, бути впевненою в рішенні відлучати і не відступати.

над статтею працювали - Анна Соколенко (текст), Ліля Криницька (редагування), Христина Одуха (ілюстрації), також дякуємо Eva Babenko за чудові фото слінготата

SEARCH BY TAGS:
RECENT POSTS:
bottom of page